Hrady.cz
Dřevěná rozhledna (40,7 metru, 680 m n. m.), byla postavena v l. 2012-13 Ing. Karlem Plucarem z Valtínova, arch. návrh vypracovala firma Graf-Holztechnik GmbH. V 50. - 80. l. 20. stol. zde stávala dřevěná triangulační věž. V současnosti se jedná o nejvyšší stavbu svého druhu v ČR. Otevřena 1.7.2013.
Celkový pohled na rozhlednu a přístupovou cestu.
Graficke pismenko Zcela nová rozhledna U Jakuba byla otevřena 1.7.2013 na Havlově hoře u vsi Valtínov, která je místní částí obce Kunžak. Rozhledna poskytuje krásný výhled na oblast České Kanady. Je dobře dostupná z Valtínova, kde jsou dvě záchytná parkoviště a k rozhledně vedou směrovky (turistické značení se připravuje). Z okolních turistických cílů je zajímavý zejména nedaleký a oblíbený skalní útvar "Ďáblova prdel" nebo rybník Zvůle se skvělým koupáním.
Michal Kupsa, 2.7. 2013

historie

Nová dřevěná rozhledna (40,7 m, 680 m n. m.) s železobetonovým základem byla otevřena 1.7.2013 na Havlově hoře u obce Valtínov. Na místě stávala v období 50. - 80. let 20. století dřevěná dvoupatrová rozhledna, sloužící vojsku pro mapování terénu a triangulaci. Novou rozhlednu ve tvaru šestibokého hranolu s jehlanovitou střechou nechal postavit na svém pozemku Ing. Karel Plucar z Valtínova s podporou Ministerstva pro místní rozvoj.