Vysoký skalní blok, na němž stával blíže neznámý dřevěný hrádek či strážnice, zřejmě kontrolující zemskou stezku. Historické zprávy o lokalitě neexistují, archeologicky je její existence kladena do 15. století. V blízkosti lom – nebezpečí úrazu.
Skalní blok, na němž hrádek stával (od západu)
Pokud budete mít cestu z Jindřichova Hradce směrem na Novou Bystřici, můžete navštívit poněkud záhadnou a velmi málo známou středověkou lokalitu zvanou Beistein, původně snad malý horský hrádek či strážnici. Stačí odbočit v Číměři za potokem vlevo směrem na Dobrou Vodu. Po asi 1 km minete po pravé straně vjezd do areálu rozsáhlého lomu, po dalším kilometru do kopce se pak dostanete na okraj lesa nad Dobrou Vodou, před nímž uhýbá vpravo lesní cesta. Jděte po této cestě a po asi 200 metrech uhněte některou z lesních pěšin opět vpravo do svahu směrem k vrcholu kopce, v mapách označovaného jako Kamenec. POZOR! Opravdu je nutné jít k vrcholu od východu (směrem od Dobré Vody), jinak Vám hrozí nebezpečí spojené s provozem již zmíněného lomu. V nejvyšší části vrcholového skalního hřbetu Kamence se tyčí izolovaný skalní blok, který ještě o něco převyšuje kótu 642,8 m, umístěnou jen několik metrů západně na pokračujícím hřebeni. Právě na vrcholu tohoto bloku stával ve středověku blíže neznámý dřevěný objekt, nejspíše horský hrádek. Zatímco na severní straně spadá skála více než 10 metrů kolmo dolů, od jihu se můžete na její vrchol snadno dostat přes nevysoký skalní stupeň.
Filip Matoušek, 23.8. 2006

Historie a popis lokality

O existenci Beisteinu nejsou dochovány žádné zmínky v historických pramenech. Již roku 1892 poukázal na existenci opevněné lokality na Beisteinu archeolog Jindřich Richlý, který zde nalezl středověkou keramiku, železné hřeby a kusy omítky a hovoří navíc o hrubě tesaných skalních schodech, jež však již nejsou v současné době patrné. Další výzkum spojený s povrchovým sběrem provedl až Jiří Fröhlich roku 1996, kdy nalezl soubor několika desítek zlomků nádob a kousky mazanice, umožňující rámcové datování osídlení Beisteinu do průběhu 15. století. Nálezy zároveň podpořily i názor J. Richlého, který na vrcholu skály předpokládal existenci dřevěné, jílem vymazané stavby. Vzhledem k jejímu užívání (a to po delší dobu) v průběhu 15. století je možné se domnívat, že zde stával horský hrádek či strážní věž sloužící k ochraně a kontrole zemské stezky vedoucí z Rakouska na Jindřichův Hradec. Založení strážního a ochranného bodu…  číst dále

Jihočeský kraj,  Jindřichův Hradec  (JH), Číměř