Židovský hřbitov byl založen v letech 1878–1879. Součástí areálu bývala i obřadní síň a byt hrobníka, tyto budovy však zanikly. Za 2. sv. války byl hřbitov zdemolován nacisty, v 90. letech 20. století prošel rekonstrukcí. Do dnešních dob se zachovalo celkem 86 náhrobků z období 1880–1934.
Hřbitov leží vpravo od hlavní silnice z Nové Bystřice do Jindřichova Hradce, necelé 2 km od Nové Bystřice. Odbočka ze silnice je vyznačena. Protože silnice nemá krajnici a je dosti frekventovaná, není pro chodce přístup příjemný, ale stojí to za to. Hřbitov je udržovaný a náhrobky nejsou poničené časem ani vandaly.
Zdeněk Susa, 16.7. 2012
historie

Židovský hřbitov u Nové Bystřice byl založen v letech 1878–1879 a sloužil nejen místním obyvatelům, ale i Židům z okolních obcí a měst. Židovské osídlení v Bystřici se datuje od poloviny 18. století, nejsilnější bylo roku 1900, kdy zde žilo 122 obyvatel židovského vyznání, r. 1930 jich bylo již jen 42. Součástí areálu bývala obřadní síň a byt hrobníka, tyto budovy však zanikly. Židovská obec byla zrušena r. 1938; areál hřbitova za 2. světové války zdemolován nacisty. V 90. letech 20. století prošel rekonstrukcí. Na hřbitově (1433 m2) se zachovalo 86 náhrobků, z nichž nejstarší je z roku 1880 a nejmladší z roku 1934. Jsou zde náhrobky zdobené (např. rodiny Podzahradsky) i docela jednoduché.

Zdeněk Susa, E. Horáková / Židovské památky v Čechách, 16.7. 2012

Jihočeský kraj,  Jindřichův Hradec  (JH), Nová Bystřice