Stavba kostela, semináře a gymnázia započala v roce 1654. V r. 1681 poničil rozestavěné budovy požár a v roce 1695 výbuch nedaleké Červené věže. V roce 1737 byla stavba dokončena. Roku 1776 objekty převzala armáda, která zde sídlila do roku 1945. Dnes zde sídlí Slovácké centrum kultury a tradic.
© Milan Caha 05/2013
Graficke pismenko Jezuité do Uherského Hradiště přišli z vydrancované Kroměříže v roce 1644. V létě 1654 započala stavba komplexu, skládajícího se z kostela, semináře a gymnázia. Stavba na jihozápadní straně náměstí probíhal po několik následujících let – v roce 1657 byla zastřešena a v roce 1662 přivítala první obyvatele. V roce 1681 poničil rozestavěné budovy požár a v roce 1695 výbuch nedaleké Červené věže. Teprve v roce 1705 byla dokončena oprava poničené střechy a v roce 1706 byla v objektu zřízena nemocnice a o něco později i lékárna a škola. V roce 1737 byla stavba dokončena otevřením semináře. Po zrušení jezuitského ...

historie

O uvedení jezuitů do města usilovala hradišťská městská rada už roku 1622. Příznivé podmínky nastaly roku 1635, kdy odkázala Kateřina Zoubková ze Zdětína jezuitskému řádu značné prostředky pro zřízení jezuitské kole v některém z moravských měst, na nátlak kardinála Dietrichsteina však dostala přednost Kroměříž. Po vyplenění Kroměříže Švédy roku 1643 se část tamních jezuitů uchýlila do Uherského Hradiště a následujícího roku byl přesun natrvalo

popis

Jezuitský areál vznikal postupně v letech 1653-1738 a příliš se neliší od dochovaných plánů z poloviny 17. století. Ústřední osu pravidelně utvářeného obdélného areálu tvoří kostel sv. Františka Xaverského, po jehož stranách jsou kolen dvou dvorů seskupeny budovy koleje a školy. Hlavní průčelí uzavírá celou jihozápadní stranu dnešního Masarykova náměstí. Všechna křídla jsou dvoutraktová, jednotraktová s průběžnými chodbami na straně do nádvoří.