Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Vlastislav, Vlastislav

Vlastislav

Na Šancích
Ostrožné hradiště bylo osídlené již v pozdní době kamenné, střední době bronzové a hlavně v raném středověku, zaniklo v 10. století. Bylo opevněno po celém obvodu, od severu a východu dřevozemní hradbou s čelní kamennou plentou. Vnitřní plochu rozdělovaly dva valy na tři části.
Pozůstatky vnějšího valu
© Prudký Martin, 04/2013
Graficke pismenko Ves Vlastislav leží nedaleko silnice spojující Most s Lovosicemi, ve stínu monumentální skály s hradem Košťálov. Samotné hradiště stálo na poli, severně nad obcí. U kapličky lze zaparkovat auto a uličkou vzhůru do svahu dojít do jihozápadního cípu ostrožny.
Prudký Martin, 20.4. 2013

historie

Ostrožné hradiště u vsi Vlastislavy bylo osídleno již v pozdní době kamenné-eneolitu (4200 až 2000 před Kristem), ve střední době bronzové, v době mohylové kultury (1550 až 1200 před Kristem) a hlavně v době hradištní, v raném středověku, snad někdy v 9. až 10. století. Důvodem založení hradiště v tomto období byla pravděpodobně ochrana důležitých cest ze severu do nitra Čech. Kosmas tvrdí, že bylo založeno bájným luckým knížetem Vlastislavem a

Prudký Martin podle Encyklopedie hradišť v Čechách-V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek, Po stopách prvních Přemyslovců - M. Lutovský, Příručka amatérského archeologa-J. Hajšman, M. Řezáč, P. Sokol, R. Trnka, 20.4. 2013

popis

Hradiště stálo na nevysoké ostrožně, chráněné od západu příkrým, skalnatým svahem, převyšujícím říčku Modlu o 30 metrů. Na východě a severu není přirozená ochrana výrazná, nahradilo ji však důmyslné opevnění tvořené hradbou z dřevěných komor, vyplněných zeminou a drobným kamenivem. Z vnější strany hradbu kryla kamenná plenta. Vnitřní plochu rozdělily dva valy na tři nestejně velké části, z nichž vnější měla nejhustší zástavbu. Paradoxně vnitřní,

Prudký Martin, 21.4. 2013