Raně gotický kostel z 2. pol. 13. st. Dnešní podoba novorománská z přestavby r. 1896. Poslední oprava r. 1955. Jednolodní stavba má pětiboký závěr se sakristiemi po stranách. Cenný barokní hlavní oltář (F. Pacák, 1747) a další. Vstup do areálu je hranolovou zvonicí se šindelovou střechou z 16. stol.
kostel se zvonicí

Kostel Proměnění Páně

Graficke pismenko Nejstarší dochovanou částí kostela je raně gotické obvodové zdivo presbytáře z 2. poloviny 13. století. Klenba presbytáře je ze 16. století, kdy byl kostel zřejmě opravován. Ze 16. století je také zděná zvonice s vrchní dřevěnou částí, krytá šindelem, stojící u kostela. V historických zápisech se objevují opakovaně zprávy o tom, že kostel je značně zchátralý. Roku 1833 převzal nový farář kostel i faru ve zuboženém stavu. Kostel byl tehdy opraven, protože však přestával svou kapacitou stačit potřebám věřících, nechal r. 1891 vypracovat tehdejší farář plány na rozšíření kostela (arch. Stauber). Z těchto plánů vycházela oprava a rozšíření kostela (r. ...
E.H. podle http://www.bilyujezd.cz; Umělecké památky Čech 1., E. Poche a kol., Academia 1977, 22.1. 2013

Hrob Mančinky na zdejším hřbitově
    V románu Babička od Boženy Němcové vystupuje postava Mančinka z ratibořického mlýna, kam babička chodívala s vnoučaty na návštěvu. Mančinka byla postava skutečná – vlastním jménem Marie Ludrová, která se v 26 letech provdala za mlynáře Antonína Koberného do nedalekých Mastů. Antoní Koberný byl vzdělaný a pokrokový muž. V době, kdy se ještě psalo švabachem, psal latinkou a česky. Byl dobrým hospodářem a váženým člověkem. Mančinka se stala

Rodochrozit - podle informací ve vstupu do zvonice, 27.1. 2013

Jak sekera zachránila řemeslníkovi život (zvonice)
    Legenda vypráví, jak jednou řemeslník, pracující na střeše, ztratil nešťastnou náhodou rovnováhu a padal dolů – život mu zachránila jeho vlastní pohotovost a sekera, kterou držel v ruce. Na poslední chvíli se mu ji podařilo zaseknout do střechy a díky tomu se nezřítil. Tuto událost připomíná sekyra, zaseknutá ve špičce střechy zvonice.
    E.H. podle 777 kostelů, klášterů a kaplí České republiky, P. David, V. Soukup, Kartografie Praha 2002, 22.1. 2013

popis

Jednolodní kostel s pětiboce zakončeným presbytářem, po stranách presbytáře jsou dvě sakristie, západní průčelí kostela je s předsíní. Fasády jsou pseudorománsky upraveny, okna kostela jsou podélná, půlkruhově zakončená. V západní zdi za oltářem zachováno gotické okno (do poloviny zazděno). Presbytář (raně gotické obvodové zdivo, nejstarší část kostela) je sklenut jedním polem křížové hřebínkové klenby a paprsčitě v závěru (16. století).

E. H. podle Umělecké památky Čech 1., E. Poche a kol., Academia 1977, 22.1. 2013