Pozůstatky gotické tvrze založené pravděpodobně ve 14. století, kdy se po vsi píše Lipolt z Tourového. Tvrz pozbyla svou sídlení funkci nejspíše po prodeji části vsi Janem Želízkem z Tourova pánům z Rožmberka kolem poloviny 16. století. Dnes se ruiny tvrze nacházejí na soukromém pozemku.
Graficke pismenko Zbytky tvrze se nacházejí v malé osadě Tourov – dříve Taurow, Tourová, Turové atd. (dnes místní část města Bavorova), a to přibližně v centru bývalého dvorce, který byl její součástí a který je dnes rozparcelován na několik samostatných čísel popisných. Podle některých zdrojů stála tvrz (další, příp. předchůdce ?) v místech statků č.p. 1, 2 a 3.
Osada Tourov leží nedaleko hradu Helfenburk, se kterým často sdílela stejný osud.
2.7. 2011

historie

První zpráva o vsi Tourov pochází z r. 1359, kdy se uvádí Lipolt z Tourového, který byl předkem rodu Kraselovských z Kraselova. Dle A. Sedláčka se uvádí r. 1387 jistý Hynek z Tourového, který ves "Tourový" vložil k věrným rukám Jindřichovi z Rožmberka, aby se na ni nemohlo sáhnou právem královské odúmrti. R. 1414–1415 se po Tourově píše Hrzek, známý regionální odpůrce husitství, který byl předkem rodu Budkovských z Budkova. R. 1452–1454 se

Sedláček, A.: Hrady a zámky české VII, str. 125, Vlasák, F.: Staročeská šlechta a její potomstvo po třicetileté válce in Památky archeologické a místopisné, 1857, str. 111, 116, 2.7. 2011