Krejsův dům
Řadový patrový dům v jihozápadní části husineckého náměstí zřejmě renesančního původu získal roku 1937 malovanou fasádu od místního malíře Josefa Krejsy (1896–1941), která se nese ve výrazném vlasteneckém duchu, propojující dějinné postavy od Václava IV. po legionáře.
Hlavní (východní) průčelí domu

Dům č. p. 42 v Husinci, zvaný Krejsův

Řadový patrový dům v jihozápadní části husineckého náměstí zřejmě renesančního původu získal roku 1937 malovanou fasádu od místního malíře Josefa Krejsy (1896–1941), která se nese ve výrazném vlasteneckém duchu, propojující dějinné postavy od Václava IV. (Dekret Kutnohorský), Jana Husa a Jiřího z Poděbrad až po legionáře. Fasáda se dosud jeví jako velmi trvanlivá.

Josef Krejsa (14. 3. 1896 – 21. 4. 1941)
    Josef Krejsa se narodil v chudé dělnické rodině. Zájem o výtvarnou tvorbu projevil už na měšťance ve Vlachově Březí, od roku 1910 se učil u netolického malíře dekorací F. Kováře. Podílel se na dekoracích kaple sv. Josefa v Břehově u Českých Budějovic a nového zámku v Libějovicích. Malířské zkušenosti sbíral i na vojenské službě ve Vídni (1914) a v zajateckém táboře v Itálii, odkud se dostal k tvořícím se českým legiím, pro které zhotovoval

Prachatice  (PT)
    Husinec