Výrazné tvrziště na severním okraji obce vzniklé na počátku 14. století. Od roku 1397 vlastní tvrz Jan Kraslice z Kundratic a jeho rod vlastní tvrz a panství šedesát léta, po připojení k jilemnickému panství zmiňována jako zaniklá v roce 1492.
Graficke pismenko V roce 1325 je zmiňován Zdeslav z Kundratic, který vyplenil vsi Dřevolisy, Vrat a Klokoč Vokovi z Rotštejna. V roce 1397 zde sídlí Jan Kraslice z Kundratic, jehož potomci zde sídlili do 60. let 15. století. Po roce 1465 vlastní ves s tvrzí Jindřich Šof z Helfenburku. Koncem 15. století drželi Kundratice Šťastní z Valdštejna a ze Smiřična a od roku 1492 patří panství i se zpustlou tvrzí k panství jilemnickému.
Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 23.5. 2010

popis

Tvrziště je tvořeno kruhovou akropolí, kde vrchní plocha tvrziště má průměr 20–25 m a dokola obklopeno až 4 metry hlubokým příkopem. Příkop obklopuje val, který byl v severní části poškozen a v západní části rozšířen v trojbokou plošinu.
    Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, 23.5. 2010