Moje místa 0
Bývalý pivovar v Kolešovicích byl postaven v 16. století, naposledy vařil pivo roku 1921, ve 30. letech stáčírna piva a sklad. Po válce traktorová stanice, dnes je z budovy pivovaru, přiléhající k návsi obytný dům s trojdílnými okny a velkým komínem.
Pohled z návsi
© Prudký Martin, 01/2010
Kolešovice leží západně od Rakovníka a autem je příjezd nejlepší ze silnice Praha - Karlovy Vary. Pivovar stojí na dolním okraji rozlehlé návsi.
Prudký Martin , 21.8. 2010

historie

Pivovar vznikl jako panský ve druhé polovině 16. století, ale nezachovaly se o jeho založení žádné písemné zprávy. Je možné, že jej vystavěl Jeroným Hrobčický z Hrobčic, neboť ten koupil roku 1541 Kolešovice. Nechal renesančně přestavět zdejší tvrz, a také rozšířil hospodářské budovy. Jeho synu bylo zdejší panství po Bílé hoře zkonfiskováno. Roku 1653 postavil zdejší stavitel Hofman novou varnu. Dochoval se zápis o jeho odměně, 280 grošů, 10

Prudký Martin podle Pivovarnictví a chmelařství na Rakovnicku; J. Fencl, Hrady, zámky, tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, www.kolesovice.cz, 3.1. 2010