Soubor zděných staveb mlýna s doškovými střechami a jeho zázemí (mlýnice, sýpka, chlévy, kolna, stodola). Mlýn zřejmě vznikl již ve 14. století, prvně je písemně doložen v r. 1654. Bez modernizací 20. století jde o unikátní historickou památku.
Graficke pismenko Národní technická památka hoslovického mlýna, nově a velmi citlivě opravená, zpřístupněna veřejnosti. Turistické známkové místo. Auto nutno nechat v obci a dojít pěšky.
Ke mlýnu se dostanete po značené cestě (asi 1 km pod obcí Hoslovice v části zvané Podhoslovičky).
Anna Hladíková , 23.11. 2009

historie

První písemná zpráva o vsi je z roku 1352, mlýn je písemně poprvé doložen v r. 1654. Trámový strop sýpky je vyroben ze stromů pokácených v letech 1568–1569. Jedná se tedy zřejmě o nejstarší dochovaný vodní mlýn v Čechách. Ještě donedávna se v něm mlelo, poslední majitel odmítl vydat mlýn soudruhům a až dlouho po r. 1989 přešel mlýn do vlastnictví Jihočeského kraje. Díky tomu se dochovalo funkční mlecí zařízení staré 200 let a soubor původních

mlýn
    vodní