Kostel v Javorech u Malšovic vznikl 1772 rozšířením kaple z roku 1748. Pozdně barokní stavba byla dále upravena 1816, po roce 1945 zdevastována, chátrání přes pokusy o opravy intenzivně pokračuje.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 10/2009
Graficke pismenko Javory (součást Malšovic) se nacházejí na východním úbočí Javorského vrchu, který je nejvyšším bodem Českého středohoří na levém břehu Labe mezi Ústím a Děčínem (616 m nad mořem). Jeho vrchol je jediným místem, z něhož jsou obě města vidět. Příjezd do vsi po silnici III. třídy z Malšovic, respektive Slavošova. Autobusové spojení z Děčína velmi sporadické, omezené na pracovní dny. Přes vesnici vede žlutá turistická značka Krásné Březno - Blansko - Javory - Chrochvice a zelená Jílové - Javory - Dobkovice.

Kostel svatého Františka Xaverského (dříve sv. Prokopa) v Javorech
    Javory se nacházejí vysoko nad pravým břehem Labe jihozápadně od Děčína. Poprvé se ves připomíná roku 1354. Kaple ve střední části obce byla postavena roku 1748, roku 1772 byla přestavěna na kostel, přičemž zřejmě došlo ke změně zasvěcení. Prodloužení stavby, umístěné v prudkém svahu nad návsí, vedlo k zapuštění její západní části pod úroveň terénu. To vede k tomu, že kruchta je přístupná téměř z úrovně souběžné silnice. Po roce 1945 přestal

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek první, Academia 1977 a http://rkf.dc.podmokly.sweb.cz/, 30.10. 2009