Horní Kolo

Velké Kolo
Výrazný terénní pozůstatek neznámého opevnění, považovaného za středověký hrádek či tvrz, někdy též za malé hradiště. Dobře dochovaný kruhový příkop a vnější val chránily plochu o průměru cca 45m. Stopy zástavby jsou nezřetelné.
centrální plocha, příkop a val od jihovýchodu
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Horní či Velké Kolo leží na vrcholu kopce Hradiště, ve výšce 386 m n. m., mimo turistické trasy. Jedná se o velmi dobře zachovalý a výrazný terénní pozůstatek neznámého opevnění, které je považováno za zbytek středověkého hrádku či tvrze, někdy též za malé pravěké hradiště související s nedalekým hradištěm Dolní Kolo. O místě se nedochovaly žádné historické zmínky, proto není jasná ani doba vzniku a zániku, ani charakter opevnění. Dobře dochovaný kruhový příkop a vnější val chránily vnitřní plochu o průměru cca 45m. Příkop je široký místy až 6m a jeho současná hloubka oproti centrální ploše je cca 3m. Vnější val dosahuje výšky 2m. Původní vstup ...

brána, opevnění
     Příbram  (PB)