Městský hrad vznikl za Škopků z Dubé mezi lety 1404 a 1408. Po pánech z Dubé získal Úštěk r. 1426 husitský hejtman Václav Carda z Petrovic. Hrad upraven jezuity. Kolem pol. 17. stol. barokně přestavěn do dnešní podoby.
Hrad Úštěk
Jihovýchodní pohled s přístavbou na východní straně
2003 ©Luděk Pitter
Graficke pismenko Zachovalé části hradu (vlastní budova paláce) pochází přibližně ze 14. století. Nižší patrový přístavek na východní straně byl zbudován později, stejně jako schodišťový přístavek, který podle posledních průzkumů v sobě zahrnuje zbytky hradní věže. V 18. století byl hrad upraven, postaven komín a využíván jako sladovna. Město Úštěk je vhodným výchozím místem k podnikání výletů po severovýchodní části okresu Litoměřice a do přilehlých okresů Česká Lípa a Děčín. V oblasti je velké množství zajímavých památek. V samotném Úštěku je rekreační oblast u jezera Chmelař, hospoda, mohu-li doporučit „Na Růžku“, kde se dá dobře a levně najíst, ...
11.10. 2003

historie

Úštěk vyrostl v krajině osídlené odpradávna slovanským obyvatelstvem; nejstarší zmínka o místě pochází patrně z r. 1218, kdy je uvedeno v listině kapituly litoměřické. Pro rozvoj Úštěka mělo význam to, že leží na cestě spojující Litoměřice s Českou Lípou a Lužicí. Na počátku 14. století jej drželi Michalovicové. Městem se stal Ústěk asi před r. 1361, kdy ho přijal od krále v léno Petr z Michalovic. Stará část města Úštěku je vybudována na

Litoměřice  (LT)
    Úštěk