Památník premonstráta, faráře a vynálezce Prokopa Diviše (1698-1765). V Přímětcích vynalézal různé přístroje včetně první konstrukce bleskosvodu. Památník otevřen r. 1936, vedle něj replika bleskosvodu.
Památník Prokopa Diviše
Graficke pismenko Na severním okraji Znojma, v místní části Přímětice, se nachází památník zdejšího faráře Prokopa Diviše, vynálezce bleskosvodu. Prokop Diviš (původním jménem Václav Divíšek, nar. 1698) byl katolickým duchovním, který vystudoval jezuitské gymnázium ve Znojmě a posléze se stal členem řádu premonstrátů působících v klášteře Louka u Znojma. Vystudoval teologii a filozofii, od r. 1733 byl podpřevorem a od r. 1741 převorem tohoto kláštera. Nepohodl se však s opatem, a tak byl v roce 1742 poslán na faru v Příměticích, kde prožil zbytek svého života a "vynalézal". Zajímal se o hudbu a hudební nástroje - sestavil ...
Hana Kubíková, 19.4. 2006