Přestavěná budova renesančního panského sídla postaveného po r. 1593 Arnoštem Vitanovským z Vlčkovic, r. 1685 přikoupena i se vsí Ditrichštejny k panství ve Vlachově Březí. Zachovány tři různé druhy zajímavé sgrafitové výzdoby fasád.
Západní fasáda tvrze s dvěma typy sgrafit
Částečně přestavěná budova renesanční tvrze (č.p. 59) stojí ve středu obce naproti prodejně potravin, v zatáčce hlavní silnice č. 142 spojující Bavorov a Volyni, asi 12 km jihovýchodně od Strakonic. Návštěvu lze spojit s procházkou na blízký hrad Helfenburk, kam vás dovede modrá značka.

Filip Matoušek, 12.1. 2006

Historie
    Ves Čepřovice se v písemných historických pramenech objevuje poprvé roku 1315, kdy byla v majetku královny Elišky Přemyslovny a jako součást Volyňského újezdu držela výjimečná práva a výsady. Zdejší panské sídlo vzniklo však mnohem později, neboť statek byl po dlouhou dobu součástí větších zboží a samostatnosti nabyl teprve roku 1593, kdy Čepřovice zakoupil od Petra Voka z Rožmberka Arnošt Vitanovský z Vlčkovic. Právě on byl pravděpodobně

Popis tvrze
    Dochovaná budova bývalého panského sídla byla do značné míry pozměněna pozdějšími úpravami v 18. století, přesto se částečně dochovalo poměrně neobvyklé dispoziční rozdělení na úzký východní trakt s černou kuchyní a širší trakt západní s trámovým stropem, který zřejmě po požáru nahradil původní klenbu. Především jsou ale velmi zajímavé zbytky původní sgrafitové výzdoby fasád. Jedná se čtvercový motiv se dvěma typy čtyřlistů a o motiv