Moje místa 0
Valy zaniklé tvrze v zámeckém arboretu. Kdy a kým byla tvrz založena není známo, nevíme ani kdy a jak zanikla. Do dnešních dní zůstal pouze čtverhran valů později využívaný jako jízdárna.
Jihovýchodní část
© Luděk Pitter 08/2005
Graficke pismenko Součástí arboreta v Bílé Lhotě je i část nazývaná Jízdárna. Jedná se o čtverec 30 x 30 m obklopený valy vysokými 1,5 až 2,5 m. Můžeme spekulovat, že uprostřed byl pahorek - tvrziště. V pozdější době byl prostor nejspíše vyrovnán a sloužil jako venkovní jízdárna.
Dnes je vstup do tohoto prostoru upraven mezi valy a druhotně osazen raně renesančním portálem z poloviny 16. století, přeneseným sem ze zaniklého domu Haugviců z Loštic.
Můžeme jen spekulovat, zda se nejedná o stopy po tvrzi, která je poprvé v Bílé Lhotě připomínána roku 1437. Místo stále čeká na podrobnější archeologický průzkum.