Zámek přestavěný z tvrze, doložené k r. 1505 za Viléma z Illburka. Po r. 1575 rozšířena renesančně a po r. 1655 raně barokně na sídlo litoměřických biskupů. Čtyřkřídlá budova chráněná příkopem obsahuje zdivo gotické a renesanční fáze tvrze.
Celkový pohled na zámek s kostelem od severu
Graficke pismenko Stvolínky najdete asi 10 km jihozápadně od České Lípy na silnici ze Zahrádek na Kravaře. Zdejší zámek, vzniklý přestavbou starší tvrze, stojí v jihozápadní části obce hned vedle kostela nad svahem k Bobřímu potoku a je dobře vidět i při průjezdu obcí po hlavní silnici č. 15. Čtyřkřídlá barokní budova je dodnes zčásti obklopena původním příkopem a bezpochyby ukrývá cenné pozůstatky původní gotické tvrze i renesanční přestavby. Památka je však v nepříliš dobrém stavu a není běžně přístupná veřejnosti.
Filip Matoušek, 14.6. 2005

Historie
    Nejstarší zprávy o vsi se objevují již v průběhu 14. století, není ale jasné, kdy byla v místech původního dvorce založena gotická tvrz. Ves totiž patřila od počátku 15. století k blízkému hradu Ronovu, sídlu jedné z větví pánů z Dubé. V průběhu 15. století držel obě sídla Vilém z Illburka, který vedl vleklý spor a drobnou válku s lužickým šestiměstím; proto byly roku 1444 Stvolínky trestní výpravou Lužičanů dobyty a vypáleny. Ves i tvrz byly

Hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska, díl III. Severní Čechy, 13.6. 2005

tvrz přestavěná na zámek