dům pánů z Lipé

Pírkův dům
Pírkův dům byl postaven pův. v gotickém slohu jako královská tvrz. Provazník Šimon Pírko ji nechal zač. 17. stol. přestavět na renesanční palác (stavitel Antonio di Valdi). Zač. 17. stol. v držení knížat z Lichtenštejna. V 18. stol. přešel do správy města. R. 1872 stavebně upravován. Dnes je zde MÚ.
Graficke pismenko Pírkův dům je nejspíše nejvýznamnější historickou budovou v Ivančicích. Reprezentuje renesanční architekturu a nachází se v západní části Palackého náměstí. Dnes je budova sídlem Městského úřadu. Dříve však byla královskou tvrzí, jež byla postavena v gotickém slohu. Chrudimský provazník Šimon Pírko, nechal budovu přestavět počátkem 17. století na honosný renesanční palác. Práci odvedl italský stavitel Antonio di Valdi se svými spolupracovníky Janem Baptistou Solusem a Bartolomějem Amadisem. Oddanost vrchnosti Šimona Pírka byla natolik velká, že nechal vytesat nad portálem alianční znaky Pertolda z Lipé a jeho manželky Marie Zárubové z Hustiřan. ...
L.H. (podle oficiálních stránek Ivančic), 12.5. 2005

historie

Dominantní historická budova, dnes radnice města Ivančice. Původně tvrz, která byla vybudována ze dvou měšťanských domů. Mylně se uvádí, že základem stavby byl zdejší zaniklý hrad, což bylo archeologicky průzkumem vyloučeno. Mezníkem budovy je rok 1607, kdy se stává vlastníkem provazník Šimon Pírko (pocházel z Chrudimi). Ten byl významným realitním podnikatelem své doby, kdy skupoval, opravoval a prodával domy. Zdejší tvrz přebudoval na

Ivo Rozehnal - web jizni-morava.cz, 27.11. 2015

Brno-venkov  (BO)