Moje místa 0
Kostel byl postaven před r. 1406, z této doby je jádro kostela. Koncem 16. stol. byla přistavěna kaple Zvěstování Panny Marie. R. 1693 byla přistavěna kaple sv. Barbory. V l. 1765-66 byl kostel barokně přestavěn. R. 1788 shořely krovy a barokní báně byly při opravě nahrazeny současnými střechami.
Graficke pismenko Termíny, kdy je možné vystoupat na věž kostela v roce 2010:
1. května: 10:00 – 15:00 hod
8. května: 10:00 – 13:00 hod
22. května: 9:00 – 12:00 hod
12. června: 10:00 – 12:00 hod
27. července: 15:00 – 18:00 hod (i zvonice)
11. září: 10:00 – 16:00 hod
Magdalena Gladišová , 18.5. 2010

dějiny kostela
    Jádro kostela sv. Jakuba Většího pochází z doby před r. 1406. Z té doby pochází obvodové zdivo lodi a presbytáře a dolní část věže. Koncem 16. století byla k jižní straně lodi přistavěna kaple Zvěstování Panny Marie a snad roku 1596 byla zvýšena věž. Po požáru města roku 1613 byla loď zpevněna opěrnými pilíři a opatřena klenbou na pilířích, čímž byla rozdělena na trojlodí. Roku 1693 byla od severu k lodi přistavěna kaple sv. Barbory, roku 1694

Zany (podle Umělecké památky Moravy a Slezska, část 2 [J-N], Academia, Praha 1999), 2.6. 2005
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis kostela
    Kostel je orientovaná jednolodní stavba s trojboce uzavřeným závěrem opatřeným na nárožích opěrnými pilíři. Na bocích k němu přiléhají čtyřboké sakristie s oratořemi v patře. Obdélná loď má na severu čtyřboké kaple sv. Barbory a Bolestné P. Marie, na jihu kaple Zvěstování P. Marie a sv. Kříže. V ose západního průčelí stojí hranolová věž hlavním vstupem v podvěží a výběhy žeber křížové klenby v 1. patře. Věž je zakončena ochozem s arkádami na