Barokní, dvoukřídlý zámek byl přestavěn ze starší tvrze kolem r. 1700 hrabětem Františkem Mikulášem Morzinem. Zámek je nyní majetkem města Písku a je v něm zřízen domov důchodců.
nádvorní průčelí vstupní věže
Graficke pismenko Dnešní Drhovli tvořily původně dvě vesnice (Velká a Malá Drhovle, nazývané v 17. století Hořejší a Dolejší Drhovle), které příslušely k hradu Zvíkovu. R. 1323 je daroval král Jan Lucemburský Petru z Rožmberka. V 16. století patřily nejprve k mladějovskému statku Vrabských z Vrabí, potom k Řepici Hodějovských. Po smrti Bernarda Hodějovského (za stavovského povstání) byl jeho majetek po Bílé hoře zkonfiskován a ves Drhovle byla připojena ke Kestřanům, které měl Jan Vilém ze Švamberka. Tehdy již na místě zaniklé Hořejší Drhovle stál dvůr a při něm tvrz, vystavěná na počátku 17. století. V r. 1630 koupil statek Drhovli Mikuláš Deym ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 1986, 12.9. 2004