Maurská vodárna

Lednice, Lednicko - valtický areál
Technická stavba z konce 18. století postavená ve stylu Maurské vodárny, zapadá do koncepce lednicko-valtického areálu, kterého je nedílnou součástí. Objekt sloužil jako technické zázemí zámku a parku, nyní je technickou památkou.
Graficke pismenko Původní stavba podle návrhu Václava Josefa realizovaná stavitelem Breguinem byla po 12 letech nákladně opravována ale i tak byla čerpací stanice jako nepraktická zrušena. Teprve až v roce 1785 byl schválen nový projekt a budova zase ožila. Do současného stavu v maurském slohu byl objekt přestavěn architektem Wingelmüllerem. Tato technická stavba, sloužila částečně jako parní lázně a zavlažovací systém parku. Tubína vyráběla elektřinu pro zámek a část obce. Do dnes je objekt využíván k zavlažování parkových ploch parku a jeho služeb v zásobování užitkovou vodou využívají ještě další podniky.
Tato technická památka byla jako jedna z nejstarších předána Technickému muzeu v Brně.