Podbranský mlýn (mlýn Pod Kocourem, Na Vlnách) vznikl v průběhu 15. století. V r. 1462 město Horažďovice věnovalo městiště, na kterém mlýn stojí, mlynáři Vaňkovi Plačkovi. Mlýn je zachycen na dřevorytu od J. Willenberga z r. 1602. V současnosti zde působí centrum environmentálního vzdělávání PROUD.
pohled od řeky
© Milan Caha 03/2019
Graficke pismenko Horažďovice jsou město v okrese Klatovy. Leží na silnici I/22 mezi Strakonicemi a Klatovy. Městem protéká řeka Otava. Historické jádro města je městskou památkovou zónou. Do města je dobré autobusové i vlakové spojení. Nedaleko města je zřícenina hradu Prácheň a o něco dále, proti proudu Otavy stojí hrad Rabí.
17.4. 2019

historie

Podbranský mlýn, zvaný rovněž mlýn Pod Kocourem nebo Na Vlnách, vznikl patrně v 15. století. Roku 1462 město Horažďovice dalo městiště, na kterém mlýn stojí, mlynáři Vaňkovi Plačkovi. Mlýn je zachycen na dřevorytu města Horažďovice od J. Willenberga z roku 1602. Mlýn často střídal majitele a nájemce. Jeden z majitelů z přelomu 19. a 20. století, Josef Korda, zde nechal v roce 1905 vybudovat firmou Křižík první horažďovickou elektrárnu. Ta