Hrady.cz
Stavba 35 m vysoké rozhledny na nejvyšším místě Hostýnských vrchů na Kelčském Javorníku podle návrhu Ing. Ondřeje Balážika, Marty Balážikové a Pavla Petrů byla zahájena v září 2014 a dokončena v září 2015. Díky převýšení téměř 500 m n. m. oproti okolí je z ní velkolepý výhled.
© Luděk Vláčil 08/2016
Graficke pismenko Na nejvyšším místě Hostýnských vrchů na Kelčském Javorníku (862,6 m n. m.) stojí od 15. září 2015 nová monumentální rozhledna s celkovou výškou 35 m. Kelčský Javorník patří mezi nejizolovanější hory u nás, což znamená, že je v širém okolí jedinou vysokou horou. Proto je výhled z ní také tak úchvatný. Díky použití dřevěné nosné konstrukce a zajímavému řešení tato stavba nenarušuje ráz krajiny. Za příznivé dohlednosti je možné z vyhlídkové plošiny ve výšce téměř 900 m n. m. spatřit pásma moravských a slovenských hor jako Králický Sněžník, Hrubý Jeseník, Beskydy, Bílé Karpaty, Malá Fatra, Strážovské vrchy, Povážský Inovec a vrchoviny Drahanská, ...

historie

Na Kelčském Javorníku stávalo v minulosti již několik výškových věží. V roce 1922 zde byl postaven 12 m vysoký dřevěný pilíř, za 2. světové války vznikla téměř 40 m vysoká dřevěná observační věž, která byla později nahrazena čtyřposchoďovou dřevěnou triangulační věží. Po jejím zániku v 80. letech minulého století zde vyrostla další menší dřevěná měřická věž. Ta zde stála až do konce 20. století. Poté byla nedaleko od vrcholu postavena železná

Luděk Vláčil- zdroj:informační cedule, http://rozhledny.webzdarma.cz/kelcsky.htm a další, 22.8. 2016