Oblík

Hoblik Berg
Oblík je výrazný kopec na jižním okraji Českého středohoří severně od Loun. Na jeho úpatí a vrcholu byla roku 1967 vyhlášena národní přírodní rezervace. Od pravěku snad sloužil ke kultovním účelům a archeologové zde nalezli zlomky eneolitické keramiky.
Pohled z vrchu Raná
© Prudký Martin, 04/2016
Graficke pismenko Hora Oblík je jedním z četných čedičových útvarů Českého středohoří. Nachází se asi 6 km severně od města Louny v povodí řeky Ohře. Výška Oblíku činí 509 m n. m. Geologický útvar je od roku 1967 vyhlášen za NPR s plochou asi 20,5 ha, ta je součástí CHKO České středohoří. Najdeme zde např. koniklec luční, kavyl Ivanův, kozinec dánský, ovsíř stepní a mnoho dalších rostlin. Je zaznamenán výskyt ptáků jako bělořita šedého, dřemlíka tundrovitého, dudka chocholatého a dalších. Z plžů jde o vzácnou hrotici obrácenou, vrkoče horského či zrnovku trojzubou. Pod Oblíkem stávala stejnojmenná vesnice, o které je první písemný záznam z roku 1335. Patřila ...
Ivo Rozehnal - Zdroje: wikipedia.cz, 12.3. 2016

historie

Oblík je výrazný vrch ve tvaru komolého kužele, protaženého v severojižním směru. Je tvořen nefelinickým bazanitem na rozdíl od sousedních kopců Srdov a Brník, tvořených nefelinitem olivinickým. Všechny tři kopce ovšem prodělaly podobný geologický vývoj ve stejné tektonické linii a patří proto k nejtypičtějším představitelům lineárních erupcí v Českém středohoří. Na vrcholové plošině byly nalezeny v krtincích koncem 70. let B. Štauberem a v roce

Prudký Martin podle j. Blažek, Z. Smrž - Archeolog. rozhledy 2002/4, www.cittadella.cz, 10.3. 2016