Líska

Liška, Liske Berg
Zalesněný vrch Líska se tyčí do výšky 534 m nad mořem severně od Libčevsi. Keramické fragmenty, nalezené na úzkém, podlouhlém a nehostinném vrcholu nasvědčují o nějaké formě užívání již v pravěku. To možná mělo souvislost s nedalekým hradištěm u Měrunic.
© Prudký Martin, 04/2015
Graficke pismenko Osídlení nebo spíše užívání kopce Liska v Českém středohoří má pravděpodobně náboženský důvod. Nepatří totiž do kategorie výšinných či strategických hradišť, vhodných k životu. Vrchol hory je velmi úzký, postrádá vodní zdroj a nevede na něj ani cesta. Přesto byly na nejvyšším místě nalezeny zbytky pravěké keramiky, to je na vrcholcích kopců v Českém středohoří vcelku běžné. Uctívání bohů na vrcholcích hor má prastarý původ, v případě Českého středohoří minimálně v období neolitu. Možná mělo využívání vrchu Líska souvislost s osídlením nedalekého hradiště u Měrunic.
Martin Prudký podle Kult hor v neolitu ? - Zápotocká a Zápotocký, 8.5. 2015