Barokní kostel nechal mezi lety 1722-7 postavit (stejně jako sousední zámek) hrabě Jan Jáchym Harrach. Kostel byl vysvěcen v roce 1729. Autor této drobné, ale zajímavé barokní stavby není jednoznačně určen, je přisuzován Kiliánu I. Dietzenhoferovi či pravděpodobněji Janu Blažeji Santinimu Aichelovi.
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Barokní kostel nechal mezi lety 1722 (koupě panství a žádost o povolení stavby) a 1727 (žádost o vysvěcení) vystavět, stejně jako sousední zámek, hrabě Jan Jáchym Harrach. Kostel byl vysvěcen až v roce 1729. Autor této drobné, ale zajímavé barokní stavby není jednoznačně určen – nedochovaly se žádné archivní prameny, signován není ani plán přiložený k žádosti o povolení stavby. J. Kořán kostel v Uměleckých památkách Čech hypoteticky přisoudil Kiliánu Ignáci Dietzenhoferovi. O pár let později přisoudil kostel Janu Blažeji Santinimu autor architektovy monografie J. Sedlák. S ním vcelku souhlasí i P. Zahradník v článku věnovaném ...

Pelhřimov  (PE)
    Vyklantice