Moje místa 0
Kamenná barokní sloupková boží muka s kamenným křížem na vrcholu. Svým tvarem odpovídají typu božích muk, hojně rozšířených v této části Vysočiny. Kromě datace 1636 na nich není žádný jiný čitelný nápis. Boží muka představovala sloup, u kterého byl před svou smrtí bičován Ježíš Kristus.
© Milan Caha 11/2013
Graficke pismenko Kamenná barokní sloupková boží muka s kamenným křížem na vrcholu. Svým tvarem odpovídají typu božích muk, hojně rozšířených v této části Vysočiny. Kromě datace 1636 na nich není žádný jiný čitelný nápis.

Kamenná boží muka se v našich zemích objevují v gotice, vrcholu svého rozšíření dosáhla v baroku. Představují sloup, u kterého byl před svým ukřižováním připoután a bičován Ježíš Kristus. Někdy bývají proto dekorována symboly Kristova utrpení (důtky, kopí, hřeby a pod.). Vztyčována byla i jako poděkování za záchranu při nemocech a neštěstích. V krajině často představovala výrazný orientační bod na okrajích obci, vrcholcích pahorků či na křižovatkách cest.