Moje místa 0
Sousoší Immaculaty se sv. Šebestiánem a sv. Rochem pochází z 1. poloviny 18. století. Všechny tři sochy jsou v životní velikosti, stojí na podstavci z pískovce a z cihel s erbovní kartuší města Mšeno. Sousoší patří od r. 1958 mezi chráněné památky ČR. Bylo opravováno r. 1853 a počátkem 21. století.
Sousoší Immaculaty ve Mšeně
Sousoší Panny Marie se sochami sv. Šebestiána a sv. Rocha na náměstí před radnicí.
© Pavel Vítek 09/2013
Graficke pismenko Mšeno leží na křižovatce silnic Mladá Boleslav – Dubá a Mělník – Doksy, asi 15 km severovýchodně od Mělníka. Město leží na železniční trati 076 Mladá Boleslav - Mšeno - Mělník. Historické jádro Mšena bylo vyhlášeno městskou památkovou zónou r. 2003. Mariánské sousoší stojí téměř v centru Náměstí Míru, přímo proti radnici.

historie

První písemná zmínka o Mšeně pochází z roku 1306. Již v roce 1367 bylo Mšeno ustanoveno městem a v roce 1991 byl status města Mšenu navrácen. Sousoší Immaculaty pochází z 1. poloviny 18. století. Od roku 1958 patří mezi chráněné nemovité památky ČR. Opraveno bylo roku 1853 a počátkem 21. století.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 2., E. Poche a kol., Academia 1978 a http://www.mestomseno.cz, 18.10. 2013

popis

Sousoší Panny Marie je usazeno na podstavci z bloků pískovce a z cihel. Na přední straně podstavce je vsazena polychromovaná kamenná kartuše se znakem města Mšena. Všechny tři sochy jsou v životní velikosti. Immaculata stojí na zeměkouli se srpkem měsíce, s hlavou hada pod pravou nohou. Zeměkoule je obtočena hadem a ve spodní části obklopena hlavami andělíčků z křídly. Sochy nejsou vytesány ze stejného druhu pískovce, sv. Šebestián je z hrubšího