studánka U Oběšence

Pastýřská studánka
Zajímavá studánka v lesích Drahanské vrchoviny, kde se v r. 1869 stal tragický příběh lidí, který stále nutí k zamyšlení. Snad proto zde lidé dodnes pokládají květiny a rádi navštěvují tohle magické místo.
Studánka U oběšence
Graficke pismenko V lesích Drahanské vrchoviny, severozápadně od letoviska Stražisko při jedné z lesních cest do obce Čunín, je jedna z mnoha zdejších studánek. Tato však má zajímavou pověst, která se zakládá na pravdivé události a ukazuje, že lidské tragédie patří do každé doby. Dnes se může příchozí osvěžit chladnou vodou a představit si příběh z roku 1869, jak tehdejší Pastýřská studánka přišla ke jménu U oběšence. Nedaleko studánky lze najít i místo tragického příběhu tří lidí, dnešní kamennou mohylu.
Ivo Rozehnal, 9.9. 2013

pověsti

Podle lidového vyprávění v kraji se zdejší studánka nazývala Pastýřská, protože sem chodili hasit žízeň místní pasáci, kteří pásali dobytek na nedaleké louce. Příběh velké lásky a následné tragédie se zde udál v roce 1869. To na jaře nastoupil na statek sedláka France v nedalekém Runářově jistý Jakub. Bývalý voják rakouské armády, účastník bitvy s Prusy v r.1866 u Hradce Králové. Jakub byl prý silný a zdatný mládenec. Bohužel se na statku

Ivo Rozehnal - podle napsaného příběhu, umístěného u studánky., 9.9. 2013