Na vyvýšenině zvané Viničky nad vsí Poplze stávalo opevnění sídliště z mladší doby bronzové., tj. z doby zhruba 1300 až 950 let před Kristem. Zatím zde byl proveden pouze záchranný průzkum a povrchové sběry. 7ha hradiště mělo mělo cca 3ha akropoli chráněnou 14 m širokým a 2,2 m hlubokým příkopem.
© Prudký Martin, 04/2013
Graficke pismenko Hradiště na návrší Viničky stojí na ploché ostrožně, jihozápadně od vsi Poplze, vysokém 198 metrů nad mořem. Ze severu, západu a jihu je chráněna svahy, pouze na východě přechází v náhorní plošinu. Sedmihektarová ostrožna obsahovala zhruba tříhektarovou akropoli, oddělenou opevněním - 14 metrů širokým a 2,2 metrů hlubokým příkopem, za kterým podle dochovaných kůlových jamek mohla být palisáda či složitější konstrukce.
Záchranný výzkum, vedený roku 1962 M. Zápotockým, a povrchové sběry, naznačily osídlení od paleolitu přes eneolit až do mladší doby bronzové.
26.4. 2013

mladší doba bronzová
    Mladší doba bronzová (1300 až 950 let před Kristem) je dějinným obdobím kdy se již plně prosadilo kovu-bronzu a také tehdejší obyvatelé zcela přešli od kostrového pohřbívání k pohřbům kremačních zbytků v nádobách uložených v zemi. Někdy byl popel zemřelého nasypán do jamky vydlabané v zemi. Pouze popel nejvyšších elit společnosti byl pohřben pod mohylami. Tato společnost budovala opevněná místa a disponovala tak i specialisty na jejich stavbu.

Prudký Martin podle Encyklopedie hradišť v Čechách-V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek, Pravěké dějiny Čech - J. Filip, 6.4. 2013

hradiště
    zaniklý