Hradištko

Radyšek, Radisken
Hradiště na vrchu Hradištko nedaleko Měrunic bylo vystavěno dodnes neznámou kulturou a není proto datováno. Jediný badatel J. K. Hraše je prozkoumal ve druhé polovině 19. století. Zarostlý a špatně přístupný vrchol ukrývá zbytky valů.
© Prudký Martin, 02/2013
Graficke pismenko Hradiště stávalo na kopci Hradištko a nejschůdnější přístup je z okresní silnice spojující Měrunice s Řisuty. Zhruba po 1,5 km od Měrunic vpravo od silnice u lesa začíná zpevněná cesta, která se po několika stech metrech stáčí doprava na pole. V tomto místě vlevo je nejpohodlnější cesta na vrchol. Vzhledem k tomu, že je celý kopec zarostlý vegetací, návštěva lokality je příhodnější na konci zimy.
Prudký Martin, 10.2. 2013

historie

Hradiště nedaleko Měrunic je neznámého stáří a stávalo na vrchu vysokém 535 metrů nad mořem. Turistické mapy kopec uvádějí pod názvem Hradištko, starousedlíci mu dnes říkají Radyšek, což by odpovídalo i termínu Radisken, uváděným Janem Karlem Hrašem. Tento český učitel a archeolog, žijící v letech 1840 až 1907, je také až doposud jediný badatel, který zde provedl povrchový průzkum. Popsal mohutné valy kopírující okraje vrcholové plošiny a nižší

Dosud jediný známý popis hradiště
    Čtvrtá, dne 25. září ohledaná a poslední z neproskoumaných ohrad župy Litoměřské jest Hradisko (Radisken) mezi Libšovcem a Meronici se rozkládající. Po dosti neschudne stezce od Meronic na Hradisko dostali jsme se s přítelem Michlem do ohrady Hradiska. Valy její, z čediče a hlíny vystavené, byly někdy učinění velikáni: počínajíce na straně západní táhnou se u paty 13 sáhů šířky majíce, výšky pak 3–6 sáhů, kruhem dosti pravidelným po okrajích

J. K. Hraše: Předhistorické ohrady župy Litoměřské, Památky archeologické VIII, Archeologický sbor Musea království Českého, Praha 1870, 17.4. 2013