Vodní mlýn na řece Sázavě byl postaven roku 1893 v místě zbořeného hamru. Do dnešních dnů má dochované a funkční původní vybavení včetně mlýnského kola.
Štít mlýna s mlynářským erbem
Vodní mlýn na řece Sázavě byl postaven roku 1893 v místě zbořeného hamru. Do dnešních dnů má dochované a funkční původní vybavení včetně mlýnského kola. Od roku 1998 bylo v mlýnu zřízeno muzeum. P/o roce 2009 muzeum zrušeno a mlýn je pro veřejnost nepřístupný. Mlýn čp. 9 je obdélné přízemní stavení s ozdobnou fasádou.

Vodní mlýn v Budčicích

Mlýn dal postavit advokát Vaněk. Od té doby mlýn sloužil lidem z okolních vesnic. Když Vaněk v roce 1899 zemřel, mlýn vedla jeho vdova Agáta. K ruce měla stárka, dva mlýnské pomocníky, dvě služebné, kočího a několik sezónních pomocníků. K mlýnu patřilo 12 hektarů polí, luk a ostrov. Měl tři vodní kola uspořádaná tak, aby každé pohánělo jeden český kámen. V roce 1928 Agáta Vaňková mlýn i s polnostmi prodala Václavu Rychetskému, který pocházel z mlýna Rachyně v obci Píšti. Nový majitel zrušil dvě vodní kola a nahradil je jedním, výkonnějším, opravil říční jez, dlouhý 89 metrů a z betonu postavil novou vorovou propust. Náklady však byly nepřiměřeně vysoké, a tak Rychetský musel prodal 9 hektarů polí, propustit část zaměstnanců a na výpomoc povolat svoje rodiče. Když odešel i stárek, Rychetský svůj mlýn pronajal. Nájemcem mlýna se stal od července 1929 Vojtěch Řezník s manželkou a synem. Roční…  číst dále

Jaroslav Šefčík , 29.5. 2009

Vývoj událostí místa