Zatopený bývalý lom nedaleko Bedlna je pozůstatkem lámání žuly na konci 19. a v první polovině 20. století. Dnes jej využívají obyvatelé nedaleké vesnice ke koupání a filmaři k natáčení.
© Prudký Martin, 05/2016
Graficke pismenko Přístup k bývalému lomu je z okresky vedoucí k Bedlnu, která odbočuje ze silnice vedoucí z Mostu do Plzně. Asi půl kilometru od zmíněné silnice I. třídy, na rozhraní pole a lesa začíná vpravo polní cesta vedoucí až k lomu. Vlastní zatopený lom se nachází vlevo od cesty.
Prudký Martin , 30.8. 2010

historie

Lom v Bedlně vznikl následkem těžby žuly ve druhé polovině 19. století a počátkem století následujícího. Zdejší kámen byl používán ke stavbě mostu Legií v Praze. Nachází se na kontaktu karbonských slepenců a pískovců s proterozoickými biotitickými žulami jesenicko-čisteckého masivu. Na okrajích lomu jsou rozšířena teplomilná společenstva vázaná na skalnatá místa silikátového podkladu s výskytem smrku ozimého, jestřábníku chlupáčka, černýše

Prudký Martin, 30.8. 2010

vodní plocha