Moje místa 0
Raně gotický kostel z konce 13. st. přest. barokně (cca 1690 a 1730) a novobarokně (1897). Jednolodní kostel s trojboce zakončeným závěrem a hranolovou věži (sakristie a oratoř) v koutě mezi lodí a závěrem. V jižním průčelí cenný raně gotický portál.
pohled od jihu
Graficke pismenko Velké Popovice leží 2,5 km jižně od dálnice D1 (Exit 15) na silnici II/107 z Říčan do Týnce nad Sázavou. Kostel stojí ve středu Popovic ve svahu nad touto silnicí a levým břehem Mokřanského potoka. Kostel obklopuje vysoká ohradní zeď kolem bývalého hřbitova. Ten je zrušený, takže je vstupní brána obvykle uzamčena a kostel je přístupný pouze v době mše svaté (každou neděli v 8.30) případně příležitostně při konání kulturních akcí (koncerty apod).
Z náměstíčka při kostele vede Farská ulice k rybníku, nad nímž jsou ve svahu terénní zbytky velkopopovické tvrze.
Parkování je možné na zmíněném náměstíčku v těsné blízkosti kostela, pár kroků je také na autobusovou zastávku Velké Popovice – škola, kde staví linky z Prahy, Strančic a Kamenice.
6.12. 2010

přehled dějin
    Nejstarší písemná zpráva o Velkých Popovicích je z roku 1332, další zprávy přinášejí konfirmační knihy pražského arcibiskupství – na existenci kostela v nich nepřímo ukazuje údaj z roku 1357, který se zmiňuje o faráři z Popovic, stejně jako další údaje z let 1363 a 1364. Kostel je však staršího data, podle slohové analýzy dochovaných původních prvků jej P. Kroupa datuje do konce 13. století s možným přesahem do počátku století následujícího. V

popis
    Raně gotický kostel v Popovicích byl běžnou venkovskou orientovanou svatyní s obdélnou lodí a odsazeným presbytářem s předpokládaným mělkým trojbokým zakončením. K jižnímu průčelí byla do kouta mezi loď a presbytář vložena mírně obdélná sakristie tvořící přízemí hranolové zvonové věže, ve vyšších úrovních pravděpodobně dřevěné. Nároží byla armována kamennými kvádry, zdivo z hrubě opracovaných kamenných kvádrů na vápennou maltu kryla místy