Hrady.cz
Pozdně renesanční kamenná boží muka stojí pod kostelem sv. Jana Křtitele ve Staré Jihlavě. Na zadní straně ze tří stran uzavřené kaplice je monogram Z.T.L., letopočet 1613 a štít se třemi pětilistými růžemi a dělený krokvicí.
© Milan Caha 05/2010
Graficke pismenko Kamenná boží muka stojí pod kostelem sv. Jana Křtitele ve Staré Jihlavě. Masivní kamenný sloup nese ze tří stran uzavřenou kaplici, zakončenou mladším křížem. Na zadní straně je vyryt monogram Z.T.L. a letopočet 1613 (pravděpodobně letopočet opravy). Dále je zde štít se třemi pětilistými růžemi a dělený krokvicí. U paty štítu je další monogram M.B./B.L. Údajně byla postavena r. 1472 moravským zemským komořím Janem Planknarem z Kynšperka, jemuž patří popsaný erb na zadní straně. Původně stávala na křižovatce dnešních ulic Jánská a Sokolovská v linii zemské hranice, není tedy vyloučeno, že tvořila zemský hraničník. Na dnešní místo byla přenesena r. 1937.
Milan Caha (zdroj: Samek B.: Umělecké památky Moravy a Slezska 2, J/N, Academia, Praha 1999), 20.5. 2010