Přemyslovské hradiště bylo od 10. do počátku 13. století správním střediskem tzv. bílinské provincie. Jako první z knížecích správních hradů přešlo do vlastnictví šlechtice – v r. 1237 jej získal oblíbenec Václava I. Ojíř z Frýdberka.
Vlevo val s příkopem
© Prudký Martin, 12/2009
Hradiště v Bílině je dobře přístupné z náměstí vpravo okolo kostela, z ulice příznačného jména Na Hradišti.
Prudký Martin , 21.8. 2010

historie

Celé území Bíliny, jak naznačují četné nálezy z prehistorické doby, můžeme označit za jedno z nejstarších osídlených míst v Čechách. V místech dnešního zámeckého parku, na části dlouhé ostrožny na východním okraji města, se rozkládalo slovanské hradiště. Jeho plochu chránily tři příčné valy, které vymezovaly vnitřní areál a předhradí: vnější, dnes již téměř zničený val na východní straně, střední val se širokým příkopem a na západní straně nižší

popis

První popis bílinského hradiště provedl lobkovický stavitelský správce ing. Jan Pudil. Přemyslovský hrad stál na ostrožně ohraničené na severu údolím Lukovského potoka, na jihu údolím Syčivky. Podobu původního hradiště setřely parkové úpravy roku 1835. V dnešní době je nejvýraznějším zbytkem opevnění mohutná destrukce hradby, v základně široké 24 m a vysoké 8 až 10 m. Byla dlouhá 140 m a hradiště přetínala na nejpříhodnějším zúženém místě.

Prudký Martin (podle Jan Klápště: Paměť krajiny středověkého Mostecka, Státní galerie výtvarných umění, Most 1994), 26.12. 2009

hradiště
    zaniklý