hornické muzeum

důl Vilém, důl Ďuriš
Areál bývalého cínového dolu Vilém a úpravny rudy v Krásně upravený v letech 1994–2004 na museum, připomínající rudné a uhelné hornictví na Sokolovsku. Zahrnuje několik interiérových i exteriérových exposic včetně možnosti jízdy umělou důlní chodbou.
Šachetní budova s těžní věží od jihu
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Museum se nachází v severní části Krásna. Příjezd od silnice Horní Slavkov - Krásno odbočením do Cínové ulice, poté asi 400 m dolů údolím. Vlevo viditelné exponáty zejména kolejové dopravy a těžní věž, pokladnu a vstupní exposici však hledejte vpravo, v budově někdejší třídírny.

Hornické museum v Krásně
    Dnešní město Krásno vzniklo v místech hornické osady, zmíněné poprvé roku 1241 v kronice Bartholomea Angelica. Roku 1355 bylo povýšeno na městečko, 1529 na horní město. Bohatá cínová ložiska přispívala rozvoji bečovského panství, roku 1547 zabaveného za účast na prvním stavovském povstání Pluhům z Rabštejna králem Ferdinandem I. Výkyvy v poptávce po kovu i válečné události způsobovaly střídání období rozvoje a úpadku města. Na přelomu 18. a 19.

Ivan Grisa, dle webové stránky Krajského musea Karlovarského kraje, 3.9. 2009