zámek Buková

dvorec s dědičnou rychtou - zámeček
Původně dvorec s rychtou, pravděpodobně upravenou v 18. století, lidově nazýván Zámeček. Budovy zchátraly po válce a po ničivé povodni 27.6.2009 byly nakonec strženy.
nádvoří
Graficke pismenko Zříceniny byly snadno k nalezení, nacházely se vpravo u silnice z Tomíkovic do Bernartic. Za svůj stav vděčily bezpochyby vzorné péči zemědělského družstva, jež bylo za éry budování světlých zítřků jeho vlastníkem. To se pokusilo o jakousi částečnou opravu. Údajně se zde nacházely i nějaké byty. Hlavní brána byla sice zamčená, ale plot již dávno padl za oběť zubu času, takže je objekt byl přístupný a nehlídaný.
Dejv Róza, 22.6. 2009

historie

Bývalý dvůr s rychtou, později zván jako zámeček v Bukové u Bernartic, byl zříceninou, která vzala za své při povodni 27.6.2009. Definitivní ortel přišel 11.7.2009, kdy byly zbytky budovy strženy a okolí přeměněno. Dnes se v místě konají společenské obecní akce. Samotná obec vznikla na základě lokační listiny z r. 1248, kdy biskup a nisský kníže Tomáš I. kolonizoval podhůří Rychlebských hor. Založena byla rytířem Vrokaviem a osazena Poláky. Z

Historie rychty a zámku
    Obec Buková vznikla někdy ve 12. polovině 13. století při při kolonizaciv oblasti Otmuchova a první zmínka o ní se činí k roku 1290. Neznámý pověřený lokátor vsi se stal rychtářem a v jižní části vsi vystavěl usedlost s rychtou (fojtstvím). Prvním rychtářem, jehož známe jménem, byl Thyma z Košeboru, který rychtu přenechal Peckovi z Bischofswalde v roce 1339. Až na počátku 18. století se rychta změnila v rytířský lenní statek - tehdy v držení

Jan P. Štěpánek dle F. Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2015, 1.3. 2016