Původně raně gotický kostel postaven ve Vidnavě snad na přelomu 60. a 70. let 13. stol. Přestavby ve 14. a 16. stol., zásadní změny zejména interiéru v 18. stol. (kruchty v lodi). Novorománská úprava 1883–4. Kostel obklopuje bývalý hřbitov.
© Luděk Vláčil 07/2020
Kostel stojí jižně od vidnavského náměstí. Během dne do něj lze nahlédnout mříží ve vchodě, přístupný je během mší, které se konají pravidelně ve čtvrtek a v pátek od 17.00, v neděli od 10.00.

Kostel svaté Kateřiny ve Vidnavě

Existenci kostela ve slezské Vidnavě dokládá první zmínka o zdejším faráři z roku 1285. Půdorys a zachovalé prvky (západní portál, torsa portálu a jednoho okna v severní stěně, zachovalé partie vnitřních omítek) dovolují datovat jeho stavbu do přelomu 60. a 70. let 13. století, kdy bylo patrně vysazeno i hrazené město, jehož byl součástí. K prvním úpravám došlo již ve 14. století, zásadní pak byla raně renesanční přestavba, která přinesla především atikové zakončení věže (1537). V průběhu 18. století došlo nejprve k barokní (vratislavský biskupský stavitel Klein), v samém závěru klasicistní přestavbě (J. G. Krug), která poznamenala zejména interiér vložením bočních krucht. Poslední změnu vzhledu kostela přinesla přestavba z let 1883–84 (stavební rada Swoboda z Opavy), prováděná v novorománském duchu. Tehdy vzniklo dnešní hlavní průčelí, předsíně a především horní část věže včetně vysoké stanové střechy. Zatím…  číst dále

Ivan Grisa, dle Tomáš Vítek: Raně gotický kostel ve Vidnavě, okr. Jeseník, in sborník NPÚ-ÚOP Olomouc 2006, Olomouc 2007, 27.12. 2010

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek