Zaniklá ves Hutov leží nedaleko obce Jiříkov. Kdy Hutov vznikl, není známo, je možné, že teprve v 18. stol. Osada začala upadat po vysídlení německého obyvatelstva, ale ještě nějakou dobu zde byl obydlený statek. Dnes tu jsou zbytky zdí několika domů, sklep a kaple, v okolí řada břidličných lomů.
Zdi budov.
© Luděk Vláčil 10/2015
Nedaleko obce Jiříkov severozápadním směrem leží zaniklá ves Hutov, německy zvaná Hutdörfel. O vzniku Hutova nejsou žádné přímé zprávy. Je možné, že vznikl teprve v 18. století. Hutov začal upadat po vysídlení německého obyvatelstva, ale ještě nějakou dobu zde byl obydlený statek. Pamětníci, kteří zde žili, vzpomínají, jak je rodiče vozili povozem s koňmi do Jiříkova do školy. Nejlépe se k tomuto místu dostanete od křižovatky mezi obcemi Jiříkov, Těchanov a Křížov, směrem na Stránské a Rýmařov, kde je asi po 1,5 km odbočka vlevo na polní cestu. Po levé straně od polní cesty se nachází les s množstvím starých břidličných lomů, z nichž je dnes většina zatopena. Lomy spolu s objemnými zarostlými haldami odpadního materiálu po těžbě, zde vytváří velmi zajímavou a členitou krajinu. Těžba břidlice probíhala asi v osmi lomech hlubokých 30-40 metrů. Dále naleznete zbytky domů zaniklého Hutova. Domy byly postaveny také z břidlice. Nejvyšší dochované zdi dosahují výšky 1,5 metru. Je zde také zřícenina kaple sv. Anny (viz samostatné heslo), která se nacházela těsně za osadou a dnes je její nejzachovalejší stavbou. Při návštěvě tohoto zajímavého místa je třeba dbát zvýšené opatrnosti kvůli všude přítomným ostrým břidličným úlomkům a množství srázů. U pozůstatků jednoho z domů je také odkrytý sklep.
Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Jiříkov