Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Pechburg, Pechmburk, Pechburk, Smolín

hrad Pechburg

Pechmburk, Pechburk, Smolín
Zaniklý hrad. Ves Smolín připomínána již r 1299. R. 1408 prvním známým maj. hradu Jan z Pechmburka. Vilém ze Smolína (1442–50) byl proti strakonické jednotě namířené proti Jiřímu z Poděbrad. R. 1530 maj. Jakub z Lestného, r. 1578 jeho syn Jan z Lest.
celkový pohled na areál bývalého hradu od silnice do Lesné
Graficke pismenko Dnes zaniklý hrad Pechmburk stával nad Smrčínským potokem mezi vesnicemi Velkou Chyškou a Lesnou.
Stavba o půdorysu obdélníka byla asi 16 m dlouhá a 8 m široká.
17.2. 2003

historie

Ves Smolín, dávno již zaniklá, se poprvé připomíná v r. 1299 jako příslušenství Hořepníka, který tehdy král Václav II. prodal Dětochovi z Třebelovic. R. 1318 se uvádí Hartman ze Smolína. Prvním známým držitelem hradu byl v r. 1408 Jan z Pechmburka řečený Rubáš, o němž je zmínka ještě v r. 1414. Vilém ze Smolína (1442–1450) patřil k odpůrcům strakonické jednoty namířené proti králi Jiřímu z Poděbrad. Zpráva z r. 1465 o „pustotinách pod

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 10.6. 2003