pěchotní srub MO-S 19 Alej

Muzeum československého opevnění
Muzeum čs. opevnění v Darkovičkách sídlí v rekonstruovaném pěchotním srubu MO-S 19 Alej, tvořící jeden z objektů Ostravské pěchotní linie. Seznamuje se smyslem, výstavbou a životem v tomto typu bunkru.
Západní strana objektu MO-2 19 V aleji
Graficke pismenko Hrdost, vlastenectví a pravda – to jsou hesla našich předků, kteří byli odhodláni se zbraní v ruce a za cenu ztrát vlastních životů bránit svou vlast. Jen tři prostá slova, nesou však v sobě něco, čeho je dnes tak málo a měli bychom si právě z těchto hrdinů brát dennodenní příklad. Jedním z příkladů vůle bránit svou zemi je ostravská (hlučínská) linie těžkého opevnění, která se táhne v délce bezmála 25 severním Ostravskem, Hlučínskem a Opavskem. Právě zde byl československou vládou a odborníky očekáván největší nápor nepřátel. Mnoho z těchto těžkých i lehčích pevností se v méně či více zachovalé podobě zachovala dodnes. ...

61-62 Ostravsko

pevnost, bunkr