Dvoupatrová renesanční tvrz s mansardovou střechou, připomínaná r. 1524 za Hostišovských z Jelenova; po r. 1646 i se vsí součástí drahenického panství. R. 1771 získala po přestavbě na sýpku současnou podobu. Místy patrná psaníčková sgrafita.
Budova tvrze ze silnice od severozápadu
Graficke pismenko Ves Hostišovice s renesanční tvrzí dochovanou v areálu panského dvora leží v krásné jihočeské krajině, asi 8 km severoseverovýchodně od Blatné a jen o něco málo blíže od Březnice. V okolí jsou ideální podmínky pro turistiku a cykloturistiku a spousta krásných rybníků a lesů, vhodných pro houbaření. Zároveň tu najdete i další historicky zajímavá místa: tvrz v Uzeničkách, hrad Křikavu nebo ves Černívsko. Kromě autobusu je možné se do Hostišovic dostat pěšky od nádraží v Bělčicích (po silnici) či po turistických značkách z Hudčic a Koupě.
Filip Matoušek, 2.8. 2006

Historie a popis tvrze
    První zmínky o vsi se objevují v letech 1353 až 1396, kdy byla majetkem Ruperta z Hostišovic, příbuzného pánů z Dornštejna, sídlících tehdy na nedaleké Křikavě. Na konci 14. století se připomínají Jan a Dobeš, pravděpodobně Rupertovi synové. Roku 1418 se jako majitel na Hostišovicích uvádí Jindřich z Lažan, poté však historické zprávy o vývoji majetkových vztahů ve vsi po zbytek století mlčí; až roku 1524 prodávají Barbora a Eliška z rodu