Kostel sv. Cyrila a Metoděje v byzantském slohu z let 1877 až 1884 stojící na základech starší stavby.
Žešov - kostel sv.Cyrila a Metoděje
© Ivo Rozehnal, 05/2012
Graficke pismenko Obec Žešov je dnes částí města Prostějova, asi 2 km před Brněnským předměstím. První písemná zmínka o obci je již z roku 1029. Dominantou obce je kostel sv. Cyrila a Metoděje. Postaven byl v byzantském slohu v letech 1877 až 84, na základech starší stavby. V místě stával svatostánek od nejstarších dob, jak je patrné ze staré pověsti zaznamenané před třemi stoletími, kdy v místním hostinci došlo k sedminásobné vraždě, skupinou vedenou samotným knížetem s pečetním prstenem dolnomoravského markrabství. Tehdy je místní kostel výslovně uveden, když získal nepatrný obnos na nutné opravy.
IvoR 07- podle www.cs.wikipedia a archivního materiálu reg.tisku05-07, 10.6. 2006