Památník Vojna

nápravně pracovní tábor
Původně zajatecký tábor z let 1947-1949 pro německé válečné zajatce byl v období let 1949-1951 přebudován v tábor nucených prací. V období let 1951-61 sloužil jako vězeňské zařízení zejména pro politické vězně komunistického režimu. Nyní součást Hornického muzea Příbram.
Graficke pismenko Osvětim, Terezín… často navševujeme tábory – místa úmrtí mnohých – a spojujeme si tato hrůzná místa především s nacistickým terorem. Bohužel, poněkud stranou zůstává teror rudý, na našem území rozpoutaný jen o pár let později. Komunistický „pracovní“ tábor Vojna – umístěný ve skrytu hald asi 5km jihovýchodně od Příbrami – byl vzhledem k množství zachovalých autentických objektů z doby komunistické perzekuce zrekonstruován za účelem zřízení jednotného památníku za všechy lágry tehdejšího Československa. Toto pietní místo – právem prohlášené za národní památku – usiluje o udržení povědomí o krutostech režimu (současné parlamentní strany) mezi mladšími ...

historie

Původně zajatecký tábor z let 1947-1949 pro německé válečné zajatce byl v období let 1949-51 přebudován v tábor nucených prací. V období let 1951-1961 sloužil jako vězeňské zařízení zejména pro politické vězně komunistického režimu. Pojmenování získal podle nedalekého vrcholu, který se nad moře vypíná pro místo příznačných 666 metrů. Po odsunu německých zajatců na přelomu 40. a 50. let byla volná, a tolik potřebná pracovní místa – často bez

pomník, památník
     Příbram  (PB)