Park byl založen r. 1700 při renovaci zámečku. Vysázeny byly domácí dřeviny, dodnes jsou některé původní. Panství vlastnili von Ostheimové, později Riedlové. R. 1926 dendrolog Quido Riedl park přetvořil okrasnými dřevinami.
Graficke pismenko Arboretum se nachází při severním okraji obce Bílá Lhota. Jedná se o původní zámecký park založený v 17. stol. Rozkládá se na ploše necelých 3 ha a najdete zde přes 500 druhů a forem okrasných dřevin. Množství laviček a koruny stromů vytvářejí příjemné prostředí a zejména v horkých letních dnech lákají k posezení. Pokud odoláte lavičkám a hře šachy stačí Vám na návštěvu asi hodina. Mezi dřevinami najdete třaba i Pavlovnii plstnatou (Paulownia tomentosa) a mnoho dalších dřevin i třeba již dnes známý Vilín (Hamamelis) kvetoucí v zimě.

V místě označeném v plánech jako jízdárna, kam vstupujete renesančním portálem bývalo s největší pravděpodobností dříve tvrziště.

historie

V 17. stol., kdy byla tvrz přestavěna na zámek, byl u zámku založen park. V roce 1869 se panství dostalo do majetku Riedlů. Založení sbírky dřevin je spojeno s Quido Riedlem. Tento, již v té době známý dendrolog, založil mimo jiné i sbírku dřevin při zámku v Novém Dvoře, kam se přiženil a kde je dnes specializovaná botanická zahrada. Když v roce 1926 přišel do Bílé Lhoty začal s úpravami místního parku a již tehdy zde soustředil na 500 okrasných

botanická zahrada, arboretum
     Olomouc  (OL)