Zaniklý hrad pánů z Donína připomínán od 14. stol. V r. 1391 první písemná zmíňka o hradní kapli. V r. 1721 v areálu hradu postaven současný zámeček. Při archeologickém výzkumu r. 1928 odhaleny zbytky sklepů.
Hrádek nad Nisou
Celkový pohled

Hrádek nad Nisou

Graficke pismenko Hrad v Hrádku nad Nisou založili s velkou pravděpodobností páni z Donína. V roce 1391 se v první písemné zmínce o hradu uvádí hradní kaple. Hrad zcela zanikl. Pouze při archeologickém výzkumu r. 1928 byly odhaleny zbytky sklepů.
Roku 1721 byl v areálu hradu postaven současný zámeček (dům pro úředníky), který sloužil různým účelům (byty úředníků, výrobní účely). Dnes je jedna jeho budova využita k bytovým účelům, kdežto druhá se pomalu rozpadá.
Michal Merkl (2005) lit.např. Encyklopedie českých hradů, T.Durdík (1999), 10.4. 2005

historie

Oblast údolí řeky Nisy byla v dávných dobách osídlena slovanským obyvatelstvem. Svědčí o tom i jméno „Grat“, které uvádí v r. 1288 listina kláštera v Marienthalu (dnes NDR), a v r. 1331 je uváděn z žitavské listině „Grot“. Již samotné jméno napovídá, že zde v dávných dobách stával hrad (grat), který zřejmě chránil tuto oblast. Hrad stával pravděpodobně na pahorku vlevo od cesty vedoucí ke Grabštejnu. Protože po tomto hradu nezůstala žádná stopa,

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 13.2. 2006

zaniklý