hrad Vícov

Ježův hrad
Zřícenina hradu v místě pravěkého hradiště. Poprvé zmíněn v přídomku Henzlína z Vícova r. 1355. 1379 zastaven Ješkovi z Boskovic. Po poškození obléháním r. 1389 již zřejmě nebyl obnoven. Z rozlehlého hradu dochovány zříceniny hradeb, valy a příkopy.
Vícov - Ježův hrad - pohled na zbytky severní budovy v hlavním jádru hradu
© Ivo Rozehnal, 05/2011
Graficke pismenko Vzhledem k tomu, že Ježův hrad je ve vojenském výcvikovém prostoru, nevedou k němu turistické značky. Cesta je následující: Vícov - fotbalové hřiště - kolem křížku - rovně lesem k potoku - přes dřevěný můstek - rovně na skalnatou šíji za cestou, po ní - po hřebeni, přes nově vysazený les až k vysokým starým listnatým stromům. A jste tam.
12.5. 2004

Ježův hrad
    Nejlepe najdete hrad, jestliže půjdete od Hamer údolím Okluky (Hloučele). Dojdete k soutoku zmíněné říčky s potokem. U soutoku je vybudováno krásné odpočívadlo s informativní tabulí. Jděte dál podél Okluky (Pravý tok), dojdete k mostu se zábradlím (asi 300m), za něm vyšplhejte po málo zřetelné pěšinědo kopce a dostanete se do druhého hradního příkopu. Mnoho štěstí!
    Ivo Rozehnal, 15.4. 2007

historie

Malé zbytky hradu, který se správně jmenoval Vícov dle nedaleké vsi. První zmínka o něm se objevuje roku 1355. V roce 1358 držel Vícov Henzlín z Vícova. Roku 1379 zastavuje hrad markrabě Jošt Oldřichovi z Boskovic. Při trestné výpravě proti Janu Ozorovi z Boskovic roku 1389 byl hrad vojskem markraběte dobyt a jeho zboží dostal lénem Petr z Kravař. Poté držel Vícov Jan Kuna z Kunštátu, který jej roku 1408 prodal svému bratrovi Heraltu Puškovi z

jancely@atlas.cz, 1.9. 2004

pověsti

K hradní zřícenině se vážou i pověsti. Jedna říká, že je tu ukryt poklad. Hlídá ho prý ohnivý kohout se žhnoucíma očima a korunkou na hlavě. Kdo prý k pokladu přijde mimo pašijový týden, toho kohout oslepí, takže nenajde cestu zpátky. Druhá pověst říká, že se tu zjevuje přízrak rozmarné rytířovy dcery, která byla za svou pýchu sražena bleskem do podzemí spolu s hradem. Jen jednou za sto let smí vystoupit na povrch země, a tehdy se uchází o

Ivo Rozehnal , 7.2. 2011

popis

Protože se místo nachází v prostoru voj.újezdu Březina, je nejlépe zjistit aktuální informace. Od roku 2011 se prostor ohraničený od Hamerských rybníků, údolím Okluky s cyklostezkou, Repešským žlebem, dále až do Repech a lesní část od této hranice považuje za zpřístupněný (viz. Výnos č. 4/2011 - zpřístupněné a režimové části vojenského újezdu /ze dne 29.11.2011) Do níže uvedených prostorů je vstup časově omezen na pátky, soboty, neděle a

nepatrné zbytky zdí
     Vyškov  (VY)