Jednoduchá žulová boží muka z roku 1751 při úseku staré silnice z Jihlavy na Tábor mají podobu, která byla na konci baroka typická pro tuto část Vysočiny. Hranolový sokl je zdobený rytými rámy, nápisem a datací na čelní straně: 1751 / MATHI / AS / BISDAV / ER. Památkově chráněna jsou od roku 1958.
© Milan Caha 07/2019
Graficke pismenko Hosov (německy Hossau) je ves poprvé doložená roku 1359, dnes část krajského města Jihlava. Ve vsi se kromě božích muk dochovala památkově chráněná kaple svaté Rodiny a pamětní kámen na návsi. Prochází jí významná silnice II/602 z Brna do Pelhřimova (a dále jako silnice č. 19 do Tábora), cyklotrasa 5215 a přímo kolem božích muk je vedena žlutě značená turistická trasa.
14.7. 2019

historie

Jednoduchá žulová boží muka z roku 1751 při úseku staré silnice z Jihlavy na Tábor jsou jediná ze tří takovýchto památkově chráněných objektů na katastru Hosova, která se dochovala do dnešních dnů. Další dvě, tvarově podobná, byla zničena v osmdesátých letech 20. století. Boží muka mají podobu, která byla na konci baroka typická pro tuto část Vysočiny. Hranolový sokl je zdobený rytými rámy, nápisem a datací. Dřík je čtyřboký, zakončený nepříliš